KOREA TRIP 2017 #3 : DADAEPO BEACH, SONGDO BEACH & TRAIN TO SEOUL PART 1

Assalamualaikum Chingu!!
Sekejap je dah hari ke-3.. I ni jenis payah bangun pagi. So sebab takmau regret later on, so i bangun awal sikit dan menapak pergi Haeundae Beach. I kekonon buat macam local people..pergi beach pakai selipar..Selipar tu pon i guna yang guesthouse punya.hahahaha..

Tak sejuk mana lah basically. I lupa bawa duit masa pergi beach..So tak dapat minum coffee sambil menikmati indah matahari pagi!!!arrggggg

Oh diorang ada brand cafe yang buka 24 hour!!!What a amazing cafe..Dekat Malaysia ada tak???



So calm
Somehow..i feel so sad setiap kali tengok mermaid ni..
Dah puas lepak situ, i pon balik guesthouse. But i sempat singgah satu kedai jual periuk belanga & pinggan mangkuk. And i spot satu bekas ni..damn cute!!!! 
Ini bagi kat my mom, mau dia melompat sampai bulan.hahahah.. tapi mahai jugak lah..
Then i pack my barang-barang, makan nasi with seaweed and ikan bilis.. Masa i nak keluar, my roommate ada dalam bilik. I just wondering, i know Korean people tak mandi for few days but how come dia bole pakai baju sama untuk 3 hari???????how????

Then i just put the locker key dalam box dekat counter then i get out from there. Finally terlepas satu ketidakselesaan. I will tell you later about the guesthouse later on lah eh. So i took subway dan pergi subway station untuk drop my luggage there. Letak dalam locker. I actually dah pergi ke dalam Busan Rail station, tapi end up terpaksa patah balik pergi Busan subway station sebab locker yang besar dah penuh.huhuhuhu

So i tak tahu lah apa i fikir, i pergi tempat yang i tak plan pun nak pergi..I took subway then took bus. Jauh jugak lah kalau naik bus sebab dia serius banyak bus stop.. Ambil masa sejam kot nak sampai Songdo Beach.. I banyak baca blog orang pergi Korea, but not even once i baca orang pergi dekat sini.hahahha

Walk until the end
View From hill nearby
once again, air dia taraf pulau dekat Malaysia

Then i patah balik pergi jalan yang i datang tadi, for sure kene naik bus sebab tempat tu takde subway. I nak naik the same bus, tapi few minit i tunggu bus, ada bus datang tapi bukan number yang sama but i naik jugak tanpa fikir panjang. U know why? sebab bus tu tulis "Dadaepo Beach" dalam tulisan roman.hahaha..So lucky!!! Alhamdulillah!!!

Masa jalan nak ke bus stop, i actually beli hot choco full size dekat mini coffee shop..Murah lah for me 2500won for big size. Dekat beach tu ada je coffee shop yang terkenal but i think having them too mainstream lagi skali.hahahaha. Suhu dah semakin sejuk sebab tu beli hot choco..The think is, i beli sebab nak minum dekar next destination. Tapi kisahnya, air tu dah sejuk & dah nak habis pon bila sampai dekat Dadaepo Beach..Punya lah lama nak ke sampai.ish ish ish

Sepanjang naik bus tu, i sikit pon tak bosan. Sebab the view, surrounding dia tak ada dekat Malaysia. I can see rumah-rumah diorang very closely, bukit-bukit, alley and even diorang punya pelabuhan. Tak payah lah tanya pelabuhan apa kan..Tahu pulak namakan..
Sampai je dekat situ, just nice. Sebab almost sunset!!!!!!! but Masyallah, sejuk mak aiiiii...Calling kaki ambil gambar!!!



Sini memang port ambil gambar sebab berderet photographer dekat sini. Semua masing menggigil wei even Korean pon. So me as Malaysian apatah lagi..Apa ingat Malaysia negara sejuk ke??

Sini actually pantai, tapi sebab terlalu sejuk tak dapat la den nak meneroka pantai nya. Maybe next time...kan kan kan... Take picture cepat-cepat, terus gerak nak balik alasannya sejuk & tak mau terlepas train ke Seoul. 

I tried to run, tapi kaki dah tak mahu bagi kerjasama sebab sejuk terlajak.ahaaa... bila masuk dalam subway area tu, perrrr nikmat betul bila hangat.hahahaha, So i went back to Busan Subway station dan lepak lah dekat terminal area tu.

So i solat dalam bilik nursery i think lepas dekat sejam fikir nak solat dekat mane. Nasib baik ada dekat belakang kedai area menunggu.. Time tu lapar tak payah nak cakap lah. So i pergi bakery paris tu, tapi roti yang i selalu makan takde!!! gosh...Fikir punya fikir, selidik punya selidik...baru teringat ada seaweed dengan serunding dalam beg. So Nasi??? apa lagi pergi convenient store la  and kenyang lah saya..hihihi..mission success.

  TIPS: Kalau pergi Busan, jangan lupa ambik booklet dia, sebab you will guide you mana nak pergi even if tak buat homework from the beginning. You will survive. 

 More struggle happen in next episode..Stay tune!!!

LOVE
JAYJUE_SHI
Post a Comment