KOREA TRIP 2017 #1 : HELLO BUSAN PART 1

Assalamualaikum...Chingu!!!
Nampak tak excited??? nampak? haaaa.. dah balik dekat 3 minggu dah pun sebenarnya.. tapi banyak busy atas sebab yang tak diduga. Dengan kata lain " Malang takde bau"..kihkihkih

This trip second time pergi secara solo but lama giler kot.. Tapi bila balik Malaysia, still rasa nak pergi lagi.. Kegilaan apakah ini??? I tak pernah pun pergi Busan sebenarnya..Dan this trip teringin nak pergi. So, dream come true..yeay!!!

Because i tak ambik check in luggage, so i gerak pergi KLIA2 jam 10PM naik skybus as usual. Sepatutnya jam 12tengah malam tapi delay ke jam 2 pagi. lebih kurang la. Tapi memang Air Asia dah inform awal-awal pun cakap masa diubah so diorang bagi email untuk choose antara tukar masa/hari or cancel whole trip tand dia masukkan credit dalam loyalty card. Macam tu ah lebih kurang. So i choose tukar hari dengan kata lain i panjangkan lagi..hahahha..But before that actually i already spend RM300 untuk tukar tarikh u know..So i feel little bit unlucky..huhuhu..takde rezeki orang kata..but its ok.. :)

 
I think i terlalu mengantuk that night, i tertido dalam flight sampai tak sedar bila masa kapal terbang berlepas.. terjaga bila pramugari dah start agihkan makanan.ayooo...hahahhaha.. But u know, orang belakang i, Ya Allah  too friendly dengan orang sebelah dia. Die bercakap tak benti..Masyallah...
I already eat before pergi airport so i tak rasa lapar masa terjaga dalam flight. Am i look so much like korean sampai pramugari tu skip give arrival card to me???hahahaha

Nothing much happen in the flight until masa nak landing captain said " suhu sekarang adalah 14 darjah"..pembetulan i dengar salah.. captain actually said " suhu sekarang adalah 4 darjah"..what???
Aku dah cuak wei...baju sejuk tak tebal..plus, belum lagi keluar dari kapal terbang, kulit dah putih-putih mean dry..oh my!!

I feel little macam janggal..hmm.. i cakap dalam hati " oh airport dah lain la"...pastu cakap eh, ini Busan bukan Seoul. After siap check passport segala, terus ah cari tandas.. Tapi tandas dekat busan ada bidet dalam mangkuk tandas. So tak payah bawa air dalam botol untuk cuci kan.easy!

I keluar nak ambil bus, pastu i terfikir why not buat something yang lain sikit. Because i think naik airport bus too mainstream. hahahha So i masuk semula dalam airport pastu pergi dekat information counter. Tanya "local bus ada tak??".. i not expected that dia cakap ada.hahaha..

So i charged my phone little bit, pastu terus pergi dekat convenient store untuk topup t-money 50000won.. I pakai t-money card yang few years ago..still bole guna uolls.hahahaha



Sementara tunggu bus sampai, sempat lagi i pergi jejalan cuci mata tengok daun autumn  dekat seberang jalan... Surprising, tak sejuk sangat..so still relax2, chill-chill macam balik kampung...haa gitu..


Local bus very cheap, but take 1 hour rasanya untuk sampai dekat Haeundae Beach. But the view along the way is Billion Korean Won.. nak cakap sangat berharga la citenya ni. Seriously cantik..i tak pernah tengok this kind of view..Try it by your self.. success!!

I do took video, tapi not yet sempat nak edit or potong mane yang patut.. Later will do Insyallah :)



After ride the bus, turun betul-betul dekat Haeundea Beach, kisahnya jauh pulak nak kene berjalan pergi guest house. Salah bus stop sebenarnya. krik krik krik... it bothersome sebab beg i berat.huhuhu..

Ok will continue later at Part 2.. stay tune eh.....


Tips: If you plan nak beli jajan or anything dekat dalam terminal berlepas, just double check dengan airport staff if your gate ada convenient store ke tak. If takde, u need to buy anything you want before proceed untuk check passport. If ada sekali pon, kedai might close at 11pm. So in my case, i got nothing inside the terminal. My gate L22. 



LOVE
JAYJUE_SHI

Post a Comment