Tengok tajuk jagan ingat aku reti masak .Bukan reti sangat pon..tapi sebab aku buat harituh
menjadi, so aku share lah ea..ini pon kes tak jumpa kedai dimsum dalam
rancangan JJCM.
Peh..mmg xde bakat ambik gambar
Bahan dimsum:
Kulit wantan – boleh beli kat pasaraya ( den beli kat Carrefour)400g ayam kisar ( A.M guna brand ramly)
1 biji kuning telur
2 ulas bawang putih – dicincang halus
1 tangkai daun bawang – dipotong bulat-bulat
½ biji lobak merah – potong/racik halus
½ biji bawang cina ( nak guna sengkuang pon boleh)– potong dadu
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu kecil Lada hitam( nak guna lada sulah pon boleh) - kisar/tumbuk
Garam secukup rasa
Sup :
1 liter Air rebusan ayam/ guna stok pati ayam - aku guna kiub
pati ayam jer
Cara- caranya :
1)
Satukan semua bahan dimsum dalam bekas dan gaul
sebati. Perasakan dengan garam secukup rasa.
2)
Ambil sedikit inti dimsum yang dah digaul sebati
tadi dan letak kat tengah-tengah kulit wantan. Balutkan.letak air kat bahagian tepi
kulit wantan supaya kulit melekat dan isinya tak terkeluar.
3)
Didihkan air rebusan ayam/ stok ayam dan
masukkan dimsum yang dah siap dibalut. Tunggu hingga kulit wantan tuh berwarna jernih.
4)
Angkat & Dah boleh makan.
p/s : Guna isi udang lagi best .
kalau guna pati ayam, jangan buat inti dimsum masin sangat.pandai2 balance k..
pastikan kulit wantan tu melekat
dengan btul.Sebab kalo dia terbuka, nanti dimsum tuh kembang a.k.a xcantik
terbentuk.kalau guna pati ayam, jangan buat inti dimsum masin sangat.pandai2 balance k..
Klo korang kreatif, leh buat ropol-ropol kat tepi dimsum tuh..aku buat tak menjadi ( sedih sungguh).
Paham x ape yang aku tulis ni? kalo xpaham leh tanya.. Selamat Mencuba!!!!!
3 comments:
besnyer dim summ .. suka sgt
tq kak Mayang...dah try ke?nanti kalau try leh tag Amanda yer..nanti share resepi lain lak...itu pun kalau menjadi.hihihi
maaf ye kak..sy ada jual dim sum halal..tp area georgetown.pulau pinang saja hntr free...
Post a Comment