Travel tips: Jika travel OVER THE SEA sesorang

Assalamualaikum
Hai uolls semua....Bape kilo ke-tembam-an korang naik?? sebab aku naik berdezuppp.. 10KG..pehhh..gila kentang...Mentang-mentang raya, suka hati jer nak sebat semua menu raya...
Layan hindustan sat. Opis kosong..Itu opis, ana yang punya!!!.hahahha...
Hari tu ada someone baca entry den, dia cakap nak pergi Korea next autumn. Liza put your hand-up kalau betul..hihihi..
Dulu aku pergi sesorang pon sebab takde orang nak follow aku pergi sana.Sodeh lagi tragiss.... Jika anda plan nak pergi over the sea (Korea) sesorang atau berkumpulan but kali pertama nak pergi sana korang kene buat * tips ini juga berguna kepada sesiapa sahaja :
 
1) Choose the place to stay
Aku dulu study Tourism Management. So lecture aku cakap " kalau pergi melancong, setakat nak duduk tido dalam hotel baik balik rumah tido". Faham tak maksudnya tu??? maksudnya kalau melancong, kita tak kan banyak duduk hotel.So sangat useless booked hotel mahal dengan facility yang kebaboom kalau korang tak sempat nak guna. Unless korang memang plan nak duduk relax jer tak nak kuar jalan-jalan. So, bagi aku memadai korang pilih hotel @ guest house yang budget sebab still kebanyakkan nya bersih dan selesa. Cukup untuk tidur dan rehat lepas sehari suntuk explore Korea tu. Cari tempat tidur yang berdekatan dengan subway @ public transport. Sebab, aku biasanya balik jer guest house rasa cam nak patah kaki. Plus, tempat diorang berbukit. So cari yang dekat dan selamat. Korang boleh cari tempat untuk stay dan review di Agoda dan untuk gadis-gadis jelita, kalau nak stay kat Seoul boleh cuba stay di iCos Female Guest House.
 
2) Travel Agent Vs Own Plan
Yang ni kadang-kadang orang malas nak buat. Leceh. Makan masa berbulan-bulan habaq hang. Kalau korang nak senang, suruh jer travel agent buat. Kalau korang nak save budget, buat sendiri. Aku buat sendiri, sebab-nya kalau ikut travel agent nanti kene pergi tempat yang korang tak minat. Macam tempat Ginseng.. Aku memang tak minat benda alah camtu, apa lagi nak beli. Tapi bila korang buat sendiri, dia rasa puas.hihi..Tapi pastikan korang buat research betul-betul. Jangan tertinggal maklumat. Nanti jadi macam aku, lupa kat mane nak ambil shuttle bus pergi Namsan Tower gara-gara over confident.kuang..kuang..kuang. Other solution, korang boleh contact student Malaysia yang study kat sana. Diorang ada yang buat Travel untuk warga Malaysia dan free guide yang Tourism Korea provide. Korang kene request. Boleh rujuk kat web side Volunteer Tour Guides, yang ni FOC tapi korang kene tanggung expenses guide tu.hihihi..So make a good choice bebeh..
 
3) Kasut
Tang ni kan, memang korang ambik berat uolls...Jangan main sebat jer kalau korang nak travel guna subway. Korea punya subway, sangat berlapis X9. Amaran! kalau boleh jangan berhenti dekat Station Seoul. Sebab bila nak tukar subway, punya lah jauh korang kene menapak...Jauh gila vavi..Aku pergi sekali, dah tak nak pergi lagi..huhuhu..Kalau korang ada duit lebih, beli lah kasut yang super selesa. Ulang suara, Kasut yer kawan-kawan. Jangan selipar  pulok.. Sebab kat sane, masih lagi dalam kategori sejuk bagi rakyat negara Malaysia pada waktu malam. Ada one day aku tunggu kawan sebab nak pergi tengok Nanta teater, sejuk sampai sum-sum tulang..Tapi kalau Summer season aku tak tahu camne. Orang cakap panas dia cam kat Malaysia.. So kalau korang ada duit lebih, beli lah kasut yang super selesa, tapi aku pakai kasut sport aku jer..Dengan kata lain, takde duit lebih.kihkihkih...
 
4) Jangka Masa travel
 Masa aku nak pergi Korea, aku cakap *alang-alang nak pergi biar lah pergi lama sikit*... Silap tu bebeh.. nangis 3 hari 3 malam menyesal pergi lama-lama.huhuhu.. Once you sampai sane, bila korang balik Malaysia. Esoknya korang rasa nak pergi lagi. That really true. Bagi aku, sebab Negara tu nama Korea yang suka guling-guling sangat kan, second-nya sebab cuaca dia.Ko melompat, berlari pon still tak berpeluh. Sejuk selalu.Siap boleh pergi Hangang River berjemur.. Sebab aku pergi lama sangat hari tu, aku kene tunggu lagi 2 tahun untuk pergi lagi.Sodeh...So pada yang dah beli ticket, is't ok.. Just enjoy your day. Dan yang baru plan nak beli ticket, for me 5 6 hari dah memadai.. Walaupon sebenarnya kalau dapat pergi setahun lagi best.hahhahaha
  
Ok lah aku rasa sampai sini dulu tips-tips dari ilmu yang aku ada. Korang boleh baca blog-blog orang lain juga untuk dapat info. For sure aku punya ilmu belum cukup padu & mantopp untuk korang.. So explore more, you will get more. Lagi pon kalau aku tulis panjang-panjang, 7 hari 7 malam pon korang tak habis nak baca.hihihi..
Till then, tq for reading. Assalamualaikum :)
 
p/s : i fill so goood sebab dapat share tips ni.hihihi

Post a Comment