Nasi Goreng Kerabu

Assalamualaikum
Haii semua..Cam lama giler tak main masak-masak..Tapi rasa lagi best kalau kita letak nama main kecah-kecah dapur..Setiap kali masuk dapur jer,  berkecah satu dapur..padahal masak simple jer..Bersepah cam orang buat kenduri kendara mak-yer..Hujung minggu boleh lah nak main masak-masak. Kalau hari kerja, kirim salam jer la...
Hari ni nak share resepi Nasi Goreng Kerabu..Kalau ikutkan malas nak masak. Tapi En. Farhan beria sangat nak makan. Ni pon sebab tengok rancangan dapur bujang.Senang sangat nak buat nyer habaq hang..Very easy.. First time buat, terus jatuh cinta..hihihi.. Resepi ni simple sebab sesuai dengan "dapur Bujang" yang serba kekurangan.hahahha..Janji ada rasa kerabu.:)
Tapi nak citer, potong bahan-bahan depan laptop habaq hang. Sambil tengok cerita Rooftop Prince.hahahah..Bila dah buat depan laptop tu, keje 5 minit jadi 1 jam. Punya lah lambat. Mak mentua lalu belakang pun tak sedar, kusyuk benor dengan cerita Korea.hahaha.. Maklumlah tengok video takde sangkut-sangkut..Guna Unifi, lajuuuuu jer...hahhaa * hidung tinggi sangat ko kan.. Sape-sape lom ada Unifi, register lah sekarang. Tak rugi pun.wahh..promote lak ko kan..
 Siap ada timun dua keping buat hiasan.hahahha..
 
 
Bahan-Bahan:
Segenggam Ikan bilis- dikoreng garing
1bunga Kantan - Dihiris halus
2 batang serai - Dihiris halus
2 ulas bawang merah - dihiris halus
2 ulas bawang putih- dicincang halus
4 tangkai cili padi - hiris halus
2 sudu makan sos tiram
4 tangkai kacang panjang - hiris kecik2
1/3 kubis bulat @ ulam yang korang suka - hiris halus
3 mangkuk nasi
garam secukup rasa
sedikit minyak masak - Untuk menumis
 
Caranya :
Tumis bawang merah dan bawang putih sampai naik bau..Lepas tu masukkan bunga kantan,serai dan cili sampai naik bau. Lepas naik bau, masukkan kacang panjang dengan kubis @ ulam dan nasi putih. Lepas tu masukkan sos tiram dan garam. Bila dah cukup rasa & bahan semua rata, masukkan ikan bilis. Kacau sekejap dan siap.
 
Senang kan? kalau tak faham jangan segan silu nak tanya.. Kalau Tak tanya nanti sesat ke tanjung rambutan.Kan susah.hihi..Gurau ajerrr..Jangan marah.hihihi
Selamat mencuba resepi orang bujang nie yer..Dah cuba boleh share outcome nya..tata titi tutu
Assalamualaikum :)


Post a Comment