KLIA2, FROM MY EYES

Assalamualaikum
Yeay seronok tau dapat airport baru..yang canggih manggih... Selesa dari segi kemudahannya..luas dan serba baru..Of course lah airport baru..Untuk mereka yang masih belum pernah ada pengalaman pergi KLIA2. Yang dah pernah pergi, boleh komen info2 yang tertinggal. 

Mungkin ada yang tak pernah pergi KLIA2. Meh sini kakak Jue nak cerita.. KLIA2  macam dua bangunan yang ada connection. Bangunan yang pertama korang masuk adalah bangunan yang penuh dengan benda-benda yang nak habiskan duit anda-anda sekalian Contohnya Vincci, Baskin Robin ( dua tempat dalam bangunan yang sama), Victoria Jackson and many more.. Pendek kata dah serupa shopping mall. That means if korang sesaja nak pergi KLIA2 still reasonable sebab macam-macam ada untuk cuci mata.

Trying hard to remember how the old LCCT look like.hahhahaha..Jauh lah beza dengan LCCT kita yang dah dalam kenangan tu. KLIA2 jauhhhh lagi besar gedabak dari LCCT dan jauh lebih selesa.

And the other bangunan barulah Kaunter check in banyak yang buka and selesa cuma kurang kerusi yer area sini. Logic la takde kerusi sebab dia untuk kemudahan orang yang bawak beg-beg besar & troli kehulur hilir..Think positive please..* kenyit mata sikit.

Kat situ ada tempat makan yang kemain perbagai pilihan yer adik-adik sekalian. Meh Jue bagi example Dimsum on the go, McD,KFC, Subway, Marry Brown and many more. Tempat tukar currency pun ada. Dont worry.

Ada satu part boleh tengok kapal terbang take off secara LIVE...Yang ni memang excited bebenor sebab boleh tengok kapal terbang take off and arrived..Seronok.. dari kecik sampai ke besar suka tengok kapal terbang *pehai jakun bebenor?.Cuma dia skali dengan tempat orang smoking...ish ish ish

Sekarang nak cerita pasal dalaman pulak...

As usual, nak masuk kene first check dengan pegawai polis depan pintu masuk..Normal la... Then bila dah masuk, best part Malaysia Passport dah tak yah pergi kaunter. Just pergi ke kat satu mesin color hitam. Berdiri depan mesin tu, letak passport then dia scan jari,passport and muka. Well, so canggih bebeh..

But after you do this part it will be night mare for me. Aku dah mula tak suka KLIA2..tak suka..T-T. Untuk check carry on bag not 1 but 3 kali di tempat yang berbeza. Jue memang selalunya positive thinking * puji diri sendiri lagi...hihi  tapi 3 kali is too much. Why you need 3 times????? rasa 1 kali pon dah cukup if the pegawai kastam yang pertama buat kerja dengan berkesan.. Siapa ada pengalaman ni??Sape sokong komen k...tak sokong pon komen..hihihi...

Dari tempat check bag yang pertama ke kedua, pon jauh. Kene turun escelator.. Pastu jalan lagi..Berganda-ganda jauh berbanding LCCT walaupon dalam bangunan tu sungguh awesome.. Dari segi kecantikan dalaman dan ke-awesome-an memang memang tip top..

Tempat kastam ketiga tu lah baru tak boleh bawak minuman. Kat situ kene bukak segala besi-besi, kunci, laptop, segala beg...everything. Dan sepatutnya dibuat from the beginning.

Dan dari check beg ketiga tu pon jauh nak pergi gate berlepas. That why belum sampai Korea lutut dah nak tercabut.. So kiranya sekiranya korang hanya ada masa 20 minit untuk sampai ke gate berlepas, korang kene berlari selaju mungkin

So i hope , makesure you have extra time if nak terbang oversea. Try to sampai awal dekat gate berlepas. But overall i like KLIA2 but it will cabaran lah sikit pada mak ayah and orang2 berusia.. But no matter what, i always love Malaysia like you do.. Eh tetiba speaking.hahahah... 
Till then, have a good day everyone!!!!

LOVE, JAYJUE


 
Post a Comment