Jom study simple Korea word

Assalamualaikum..
Dah lama gila tak cerita-cerita pasal Korea. Kerinduan, tapi takde topik. Sekejap jer dah setahun kan. Perlu ke buat ulangtahun pertama pergi Korea eh?hihi.. So i think, i nak bagi korang ayat-ayat senang gilos nak ingat dan menyebutnya. Ayat yang beri korang rasa awesomeee...yeahhh. Kalau advance lagi, boleh feeling-feeling study kat Korea.
 
Ayat nie aku ambik kat pak cik aku jer, ala pak cik Google tu. Pak Google aku nih memang pandai pelbagai bahasa, kadang-kadang jer lurus bendul.hihihi.. Pastu aku cari yang selalu kita dengar kat dalam drama OST, sebab dia lebih senang nak sebut.  Kali nie aku bagi ayat-ayat pendek masa dekat restaurant:

                                   I really hungry. = Jeongmal baegopa.(정말 배고파.) 
                                   Water please. = Mul juseyo.( 주세요.)
                                   Menu please. = Menyujuseyo.(메뉴주세요.)
                                   Rice please.   = Babjuseyo. (주세요.)
                                   Soup please.   = Supeujuseyo.(수프주세요.)
                                   Side dishes please. = Banchanjuseyo.(반찬주세요.)
                                   How much? = Eolmana?(얼마나?)
                                   Bill please = Biljuseyo (주세요)
                                   No Meat please. = Amu gogijuseyo.(아무 고기주세요.)
                                   Spicy please. = Seupaisi injuseyo.(스파이시 인주세요)

Ko hingat aku terer sebut semua?? aku cuma expert sebut " Juseyo" sambil senget-senget kan mulut. Konon kiut, pastu buat muka tak malu minta discount.hahahha... Kalau tak reti nak sebut benda-benda ni, just pergi kat google translate, copy and paste. Pastu click pada gambar speaker.hihihi..

Tapi ada satu perkataan yang aku selalu guna masa dekat korea dulu iaitu " Kaka Juseyo". Means nak minta kurang. Tapi sampai sekarang aku tak tahu apa maksud Kaka tu.huhuhu..T-T
 
Lagi satu, kat sane tak perlu nak cakap perfect Korean pun. Campur adukkan pon boleh. Cuma lagi bagus kalau before pergi, kita dah prepare some word untuk berkomunikasi kat sane. Guna dwi bahasa . Bahasa Melayu dengan Bahasa Korea. English? sekali sekala tolak tepi. Baru lah nampak pelancong dari Malaysia nie ada classss..hihi..  
 
Contoh dialog :
 
Melayu = " Mak Cik, boleh berikan saya air?"
Korea   = " Ajumma, Mul Juseyo."
 
Obvious sangat lintang pukak-nyer.. tapi ok lah, asalkan makcik tu faham.kan?
Bab Meogja .(밥 먹자) = Let's Eat
 
Till then, will share other Korean word dari masa ke semasa.. Annyeonghi Gaseyo.(안녕히 가세요.)..

Post a Comment