Dapur Officer

Assalamualaikum
First day dah sesat. Bangun pagi pun dah lambat. Ape pun tak jadi. Nasib baik ada tudung yang xpayah iron. Rembat & belit jer.
But Alhamdulillah, semua pun berjalan lancar. Kelas pagi same dengan Sari & Illa. Class IT & marketing. But one of the lecture ask, apa sebab utama sambung belajar?kalau uolls, apa yang uolls jawab???? dah tentu waktu dia tanya tu dia pandang tepat kat mata bulat i nih. Dah duduk betul-betul depan dia. Woii, malu ko tahu. Cam merah jer pipi nih sebab tak tahu nak jawab per. Tapi i jawab gak ar " sebab masa depan cerah". Fuyooo.. ayat nak skema kau.hihihi. pastu boleh pulak dia tanya" ada jaminan ke?"damn...so dengan steady i jawab " tak. tapi still nak kene belajar pandai-pandai"..Walaweiiii.... Sejak bila pandai menjawab pun tak tahu.. adakah kerana lecture itu menempiaskan aura pandai bercakapnya????
Dan kadang-kadang ramai yang persoalan kenapa nak belajar pandai-pandai nanti duk kat dapur jugak* untuk perempuan. Dialog ni biasa korang leh dengar kalau cerita-cerita melayu yang tak nak bagi anak perempuan pergi sekolah. Kan?*angguk kalau korang pernah dengar contoh cerita
 
Mak saudara pompuan nie tak nak bagi dia sekolah sebab cemburu anak saudara dia lebih pandai dari anak dia yang lelaki tu.
Memang lah betul perempuan akan masuk dapur. Tapi perlu jugak nak kene belajar pandai-pandai. For me, still have to study sebagai jaminan peribadi. Contoh lah, perempuan tak belajar tinggi-tinggi just mengharap pada suami. Camne kalau si suami tu meninggal or bercerai??? camne si isteri nak cari makan anak tanggung anak-anak kalau tak belajar pandai-pandai?tak kan nak cari rezeki cara yang sangat susah??*be cool baby
Mungkin orang tak tahu, walaupun jadi DO ( Dapur Officer) still nak kene bijak dalam urus rumah tangga. At least jadikan motovasi kat anak-anak " sayang, belajar rajin-rajin walaupun taknak kerje. Nanti leh jadi macam Mama, DO bertauliah"....kan best tuh..hahahaha
For me, proud to be DO with degree than DO alone. So, if korang ada yang tanya soalan macam tu. Jadikan entry aku ini sebagai sumber rujukan..hihi..Confirm terduduk punyer lah orang tuh. *if you very confident dengan jawapan ni.hahahaha
Lupa nak cakap, kitorang lepas habis kelas. Terus masuk kerete pergi beli buku. Tebal Ya Rabbi...
Ini kalau tak dapat best student aku tak tahu lah nak cakap ape.hahaha. Ini pun dah RM140. Pastu belajar Bahasa Inggeris. Very very basic. Kenapa cikgu aku dulu tak mengajar cam lecture ni ea? kalau tak dah lame aku terer bahasa Inggeris. *dan2 jer salahkan orang lain...tak baik tau
Memandangkan kelas petang takde, so i just lepak
Sambil minum air anggur dari mesin Air Gedegang!
Nazira, Sari & Illa ada kelas. Aku dok lah sorang-sorang
sambil main Cut The Rope.hahahaha...takde keje *hoi..study la oi
My bag super berat from the beginning.
 Sebab dalam tu ada 2 biji buku, tab,purse, kotak pencil, Nivea & pink pouch ( makeup). At the end, i tak guna langsung nivea & makeup tuh.just use some bedak.Hmmm..Baguslah. Assalamualaikum:)
Thanks for reading.

Post a Comment